Et moralskt og overfladisk, men dog effektivt skjønnhetstips

30 okt

Røyking. Kommer ingen moralpreken fra meg her, men skal komme med noen forfengelige-fakta-gullerøtter, som kanskje kan motivere litt ekstra til røyke kutt. Skal ikke gå inn på hvorfor noen røyker, eller dømme intelligensnivået eller andre faktorer, hvorfor noen engang begynte eller ikke har sluttet enda og hvadasvada. Eller hjerte infarkter, lungekreft osv. Folk får selv gjøre opp sin mening, men også passe egne saker.

Her fokuserer jeg kun på den overfladiske forfengelighets delen av å slutte å røyke. Selv har jeg vært røykfri lenge nå. Endelig klarte jeg å slutte, røykeavhengigheten satt hardt! Sånn rent bortsett fra at pusten så og si umidelbart ble bedre så merket jeg at huden ble glødende, myk og skinnende, tennene ble minst tre nyanser hvitere etter kort tid, og øynene, mine sjels glugger…akk de skinner. Hvordan innvollene mine ser ut etter mange års røyking, og hvordan de har forbedret seg seg etter at jeg ble ikke-røyker aner jeg ikke, ikke har jeg merket noen økonomisk gevinst heller egentlig. De pengene forsvant fort til noe annet 🙂 Men at røykekutt er et av de beste skjønnhetstipsene (foruten solvett, vannintak, ernæring, hvile, en dæsj deilig krem) er det ingen tvil om, i tillegg til helsemessige og (vistnok) økonomiske fordeler selvsagt.

Men her skal jeg liste opp noen skjønne ulemper ved røyking:

Røyking akselererer hudens aldring

Flere studier viser at huden aldres raskere hos røykere og at aldringsprosessen i huden gir økt rynkedannelse. Sigaretthuden er typisk gråblek, med store porer og økt rynkedannelse. Storrøykere har 4-5 ganger så stor sjanse for å få slike hudforandringer og mye rynker i forhold til en som ikke røyker. Mye tyder på at røyking har minst like stor aldringseffekt på huden som solstråler. Slutter du å røyke normaliseres gradvis den gushne røykehuden, porene blir mindre og aldringsprosessen og rynkedannelsen bremses opp. Er imidlertidig viktig å være klar over at å reversere skadene er så-og-si umulig. God synlig effekt kan man få ved palstisk/kosmetisk kirurgi, men er ikke noe poeng i å utsette seg for den type påkjenning m.m man har stumpet røyken.

 • Først er en av effektene av røyking på huden at røyking reduserer behovet for produksjon av kollagen, et svært nyttig kjemisk produsert av kroppen som hjelper huden til å se ung ut. Etterhvert som kollagen tilførsel avtar, formes rynker og huden mister sin elastisitet. Mange av de over 4000 kjemikaliene i tobakk ødelegger kollagenet og elastinet, fibre som gir huden din styrke og elastitet. Som et resultat så begynner huden å «henge» og for tidlig-rynkene kommer.
 • Røyking kan påvirke hudens lag, i hovedsak fører til tynnere hud. Dette kan i stor grad øke risikoen for å utvikle hudkreft.
 • Virkningene av røyking på huden skyldes dens uttømming av vitamin A og C. A-vit er viktig for huden selv-reparasjon. C-vit er en antioksidant, og bidrar til at vi bedre absorbere jern. Mange røykere viser tegn til anemi som ofte manifestert ved tørre, flassende eller sprukne lepper, og ellers tørr flassende hud.
 • Tynne, rynkete lepper er en annen effekt av røyking.
 • Røyking senker mengden av oksygen som leveres til huden. Oksygen er en av de mest nyttige molekyler til å fremme huden helbredelse. Når det er mindre oksygen tilført til huden, er huden er mer sannsynlig å bli skadet, lett for arrdannelse, og er mer utsatt for andre faktorer som aldring grunnet solskade.
 • Røyking aksellererer hudens aldring og øker rynkedanningen. Hudforandringer forårsaket av røyking kan oppstå hos unge voksne allerede etter 10 år med røyking. Røyking snevrer inn de små blodårene i de ytterste lagene av huden, reduserer blodsirkulasjonen, tapper huden for oksygen og næring. I tillegg vil de ansiktsuttrykkene du lager når du røyker (snurper munnen, kniper øynene sammen) bidra til rynker.
 • Ifølge Amerikanske forskere blir ikke bare ansiktshuden angrepet av rynker og skrukker, men hele kroppen. Innsiden av armene, den skjøre huden på hals, decolletagen og hendene for eksempel er noen av stedene på kroppen der man vil kunne se at huden forandrer seg tidligere enn hos ikke-røykere. Men også den tøffere huden ellers på kroppen vil snurpe seg sammen tidligere enn hos ikke-røykere. Såfremt ikke-røykeren utviser solvett 🙂
 • Røyking dehydrerer kroppen også, fratar huden for fuktighet, som holder den stram og spenstig.
 • Flere forskningsstudier viser at nikotinet som kommer inn i blodet når man røyker, har en negativ innvirkning på blodsirkulasjonen ved at blodkarene trekker seg sammen. Dermed påvirkes også ernæringen av huden. Opptaket av oksygen og andre stoffer som er viktige for at huden skal fungere på en best mulig måte, svekkes. Huden trenger oksygen, og det er viktig for at den skal holde seg frisk og pen.
 • Slutter du å røyke får du tilbake fargen i ansiktet. Gjennom å slutte å røyke kan du redde ditt ungdommelige utseende lengre.
 • I tillegg vil fettfordelingen på kroppen påvirkes av røyking. Dersom man røyker vil fettet legge seg mer rundt magen, mens man får en jevnere fettfordeling dersom man slutter. + tennene vil bli hvitere, og øynene mere glansfulle. Kort sagt; Den synlige skjønnheten vil ta seg kraftig opp. Personlighet, indre skjønnhet og en god sans for humor står man for selv 😉

Hvis du tror du kan bli kvitt konsekvensen av røyking ang. huden ved hjelp av plastisk kirurgi, kan du være uheldig i denne forstand. Mange plastiske kirurger kvier seg for å gjøre plastisk/kosmetisk kirurgi på røykerne, pga den reduserte oksygentilførselen og blodgjenomstrømningen til huden kan bety flere arr, lengre rekonvalens tid og større forekomst av infeksjon. Hvis du fortsetter å røyke, vil du ikke være i stand til å reparere effekten av røyking på huden, og hvis du gjennomgår kirurgi (uansett hvilken type) mens du fortsetter å røyke, kan endelig resultat kan reduseres. Videre, for kirurgi, helberedelses tiden er vanligvis nesten dobbelt så lang hvis du er en røyker.

Selv om du enda ikke har merket noe til forringelse av hud og utseende grunnet røyking, og fortsatt ser like frisk og fresh ut som frøkenens versjon til høyre, og det kanskje aldri blir så ille som versjonen til venstre, så er det jo ille nok det som skjer med huden.

Uansett fra et overfladisk eller helsemessig punkt. For å i det minste forebygge, eller rette opp i gamle synder så har jeg samlet noen små tips:

 • Spf 30 (minst 15) året rundt kan bremse litt på skadene. Og generelt solvett selfølgelig.
 • Godt ernæringsrikt og riktig kosthold.
 • Vann, masse vann.
 • I tillegg til kosttilskudd (bio-balanse min favoritt, fri for gjær, gluten, laktose og kunstige tilsetningsstoffer) pass på å få i deg ekstra A-vit og C-vit.
 • Essensielle oljer (omega 3-6-9)
 • God hudpleie.
 • Og trening.

Men det beste er selvsagt røykekutt. I tillegg altså 🙂

Skjønnhet og helse har en sammenheng. Jo friskere og sunnere huden, øynene og tennene ser ut, jo friskere og sunnere virker man tvers igjenom (noe type skjønnhet kommer faktisk innenfra). Og urmennesket i oss vil alltid søke etter det friske og unge, med tanke på formering. Derfor er jo skjønnhetsidealet pr.idag meget bisart og sykelighetsfremmende. Der har nok sammfunnsnormen en del fingre med i spillet.

For min n’te røykeslutt så valgte jeg denne gang  Champix startpakke (53 dager) til 750,- og en videre etterpå for «vedlikehold» (56 dager)til 738,-

Champix er en relativt ny røykesluttpille (videreutviklet fra «Zyban») med en tosidig virkningsmekanisme. Den demper røykesuget og blokkerer samtidig for nytelsen som nikotinavhengige opplever ved røyking. Den sperrer rett og slett nikotin til nå frem til cellene hvor de gir en rus/og avhengighetsskapende nytelse.

Tredje dagen med disse pillene, så var jeg så røykesyk atte fy-for-fru. Kroppen trodde jeg ikke hadde røket, siden nikotinet ikke fikk «komme inn» men der satt jeg og så at mine tre (TRE!) tyvepakninger ble røykt opp på en dag, og jeg var fortsatt røyksyk. Så gikk suget over.  Psykisk avhengighet var der, men begynte etter hvert å grue meg til å røyke. Fordi det rett og slett var vondt og kvalmende. Da var det kutt. Haha. Hurra! Jeg VANT!

ps.: Anbefaler å kjapt gå innom denne artikkelen fra dagbladet. En kvinne har røyket i 42 år, hennes vei til å rette opp i iallefall de ytre skadene. «Skjønnhetens pris»

pps.: http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/100601/slik-blir-huden-nar-du-royker Anti-røyk artikkel rettet mot forfengelighet 😉

pps.: age-me.com kan du laste opp bilde av deg selv, og legge til faktorer som, røyking, soleksponering og overvekt for å få et ca. bilde av hvordan du vil se ut om du fortsetter, eller går tilbake til usunn livstil (NB og skuff! Koster penger for å få sett utfra eget bilde…)

Ha en forfriskende kveld, om du tygger tyggis, drikker en deilig kopp te, eller sutter på en sneip eller tre. Ta deg en herlig spa kveld i kveld uansett.

Alt av Champix, teer, tyggiser, drops og nervøse abstinens rykninger. ble sponset av meg selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: